Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Välj en sida

Hem » Vår verksamhet » Zornmärket » Så blir du riksspelman

Så blir du riksspelman

Uppspelningar för Zornmärket arrangeras årligen av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen. Det görs i samarbete med ett lokalt spelmansförbund eller liknande organisation.

Till dessa uppspelningar har varje spelman, minst 16 år gammal, rätt att anmäla sig. Uppspelningarna går till så att spelmannen spelar tre till fyra låtar inför en jury som avgör om spelningen har sådan kvalité att den leder till ett diplom, ett bronsmärke eller ett silvermärke.

Juryn består av högt kvalificerade musikmänniskor, själva spelmän och mycket väl bevandrade i folkmusikens traditioner och uttrycksformer. De bedömer den uppspelandes prestation från olika folkmusikaliska utgångspunkter och lämnar sedan ett utlåtande som kan innebära en utmärkelse. Den främsta av dessa är att spelmannen kvalificerar sig för Zornmärket i silver och därmed kan kalla sig riksspelman.

Zornmärket i guld

Det finns också ett Zornmärke i guld. Det tilldelas synnerligen framstående traditionsbärare. Detta märke kan du inte spela upp för utan det tilldelas spelmannen mot bakgrund av hans eller hennes kvalifikationer som traditionsbärare och spelman. Endast ett eller två märken delas ut varje år. Juryn tar löpande emot nomineringar till zornmärket i guld.

Zornmärket 2020

2020 års ordinarie Zornmärkesuppspelning är planerade till vecka 32 i Östersund och arrangeras i samarbete mellan Zornmärkesnämnden och Polskemärkeskommittén inom Svenska Folkdansringen, samt Jämtland/Härjedalens Spelmansförbund och Östersunds Folkdansgille.

Polskemärkesuppdansningen planeras ske parallellt med uppspelningarna.

Anmälningsperioden är öppen 15 januari 2020 – 15 april 2020 via denna sida